Úspěch svěřenců na mistrovství světa

Kdykoliv sedne někdo z 29er svěřenců Davida Křížka na RS500, tak je z toho medaile. Nyní je to ale extra medaile a rovnou z mistrovství světa. Gratulace Jakubovi Dobrému a Teri Dobré k bronzu a Sáře Tkadlecové a Kláře Houškové k světovému titulu v ženské kategorii. Také gratulace pořadatelům z Jachetní klub Černá v Pošumaví a RS500 CZE&SVK za skvěle zorganizovaný závod!!!

Češky mistryněmi světa v jachtingu

Na Lipenské přehradě v Černé v Pošumaví dnes skončilo mistrovství světa třídy RS500. Ve světové konkurenci 126 závodníků se Češi neztratili a získali pódiová umístění.

Sára Tkadlecová (Jachtklub Toušeň) a Klára Houšková (Sokol Dobřichovice) se staly mistryněmi světa v ženské kategorii. Celkově jim patří páté místo. Sára Tkadlecová závodí s Dominikou Vaďurovou také na olympijském skifu 49erFX. V prosinci je čeká na Novém Zélandu kvalifikace do Tokia.

Celkové třetí místo a bronzovou medaili nakonec vybojovala sourozenecká posádka Tereza Dobrá a Jakub Dobrý z Lokomotivy Plzeň. Mistry světa se pro rok 2019 stává britský pár Peter Curtis a James Curtis, kteří bezkonkurenčně opanovali většinu rozjížděk šampionátu.
Lipno nabídlo perfektní jachtařské podmínky, díky kterým se podařilo odjet 12 rozjížděk.

Pondělí 5. 8. byl první závodní den. Po třech odjetých rozjížďkách sourozenci Dobří dokonce vedli, protože dokázali v proměnlivých podmínkách udržet stabilní výsledky. V silnějším větru 8–9 m/s se jim tolik nedařilo a klesli na páté místo. Také středa přinesla tři rozjížďky a na závěr pěknou lipenskou bouřku. Naštěstí trvala jen krátce a ani lodím ani závodníkům se nic nestalo. Ve čtvrtečních rozjížďkách se sourozenci Dobří opět propracovali na stupně vítězů a v pátek se už nic kvůli slabému větru neodjelo. Do první desítky se vešly ještě další dvě české posádky – Eva Matoušková (YC Neratovice) a Michaela Mertlová (YC Regent) a manželé Michal a Petra Lojkovi z pořádajícího klubu Černá v Pošumaví.

Sára Tkadlecová hodnotila: „Nám příliš nesednul slabší pulzující vítr, v kterém bylo těžké se správně zorientovat. Naopak v silnějším větru jsme se probojovaly na medailové pozice celkového pořadí, ale závěr nám opět nevyšel úplně podle představ.“