TORNADO - 4. místo z ME

Posádka David Křížek a Zdeněk Adam vybojovala 4. místo na mistrovství Evropy katamaránů Tornado v německém Travemünde. Posádka svedla skvělý souboj, ale opět nedokázala dosáhnout na medaili. CK Fischer Sailing Team jak již předem avizoval, výrazně zrychlil ve slabším větru, ale v úvodních extrémních podmínkách neměl dostatečnou rychlost a potýkal se s nedostatkem tréninku. 

Tisková zpráva – 28. července 2014

Křížek s Adamem vybojovali 4. místo na mistrovství Evropy katamaránů

24. 27. července 2014 - Travemünde, Německo

 
Posádka katamaránu Tornado David Křížek a Zdeněk Adam se již několik let řadí mezi světovou špičku v této ex-olympijské lodní třídě. Po loňském 4. místě z mistrovství světa, přiváží tato posádka stejné umístění i z mistrovství Evropy, které se konalo v německém Travemünde.
 
Na Baltu v Travemünde se koná čtrnáctidenní festival, který se nese ve spojení vrcholných jachtařských soutěží a perfektního břehového zázemí, kde se na několika místech zároveň, koná celá řada koncertů a doprovodných akcí. Po nábřeží tak proudí desetitisíce lidí, kteří sledují na velkoplošných obrazovkách zápolení jachtařů na vodní hladině. Třída Tornado měla letos v rámci Travemünde Woche své mistrovství Evropy. 
 
Hned úvodní dva dny závodu byly extrémně náročné. Vítr vždy v průběhu dne sílil až přes 20 uzlů a k tomu se přidávaly velké a poměrně ostré vlny. Lodě, které často dosahovaly při jízdě s genakrovým oplachtěním rychlostí přes 20 uzlů, pak občas doslova létaly vzduchem. Řada závodníků se dokonce nevyhnula ani převržení. 
 
Regaty se za Českou republiku zúčastnily dvě posádky. CK FISCHER Sailing Team - David Křížek a Zdeněk Adam a PREFA Hubenov - Zdeněk Pavliš a Jiří Pavliš. Prvně jmenovaná posádka měla asi 15 minut před startem úvodní rozjížďky defekt na genakru a i přes obrovskou snahu při výměně plachty v obřích vlnách, nestihla o 3 minuty start. Tým to ale nevzdal a stíhací jízdou na hranici rizika dokázal vybojovat alespoň 9. příčku. Pak následovaly dojezdy 6 a 5 a po prvním dnu byl Křížek s Adamem na 5. místě. Bratři Pavlišové drželi také velmi pěkné 9. místo. 
 
Další den vítr ještě zesílil a komise po druhé rozjížďce poslala závodníky do přístavu. Podmínky byly pro katamarány doslova extrémní. Obě naše posádky dojely svůj standard a zůstaly na stejných pozicích, jako předchozí den. 
 
V sobotu ale bylo vše jinak. Na závodním kurzu panovalo slunečné počasí s velmi slabým větrem a obě naše posádky šly do popředí. David Křížek a Zdeněk Adam zajeli 2. a 4. místo a také v té poslední bojovali téměř v čele. Nakonec přišli o 2 cenné body až na samotné cílové čáře. Zdeněk Pavliš jel také výborně, ale nakonec doplatil na penalizaci za pozdně nahlášenou výměnu kosatníků, když bratra Jiřího nahradila dcera Míša. Křížek s Adamem po sobotě poskočili na 4. místo a Pavlišové na místo 8. 
 
V neděli se čekalo na vítr do poledne. Ten se ale nedostavil a tak byl závod ukončen. Pro obě naše posádky jsou to doposud nejlepší dosažené výsledky z mistrovství Evropy. I tak je ale škoda, že český tým odjíždí bez medaile. A jak závod hodnotí kormidelník “bramborového” týmu, David Křížek? “Z dosaženého výsledku mám určitě radost, ale v skrytu duše jsem doufal v zisk medaile. Letos jsem se soustředil především na jednoposádkové skify RS700, kde jsem na ME získal bronz. Na katamarány už nebylo tolik času na přípravu a bylo to znát. Dříve jsme patřili se Zdeňkem Adamem k nejrychlejším posádkám na světě v silném větru. Nyní jsme vyměnili hlavní plachtu a kosatku a nově také genakr. Jsme extrémně rychlí ve slabém větru, který byl naší slabinou, ale na ten silný to musíme zas poladit a hlavně více trénovat. Vše již nyní směřujeme k přípravě na mistrovství Evropy 2015, které se jede na naší domácí vodě na Lipně. Tam se myslím rychlost ve slabším větru bude hodit.”
 
Titul mistrů Evropy putuje již po šesté do Řecka. Celkovými vítězi se totiž stala posádka RedBull týmu Iordanis Paschalidis a Konstantinos Trigonis. Stříbro pak vybojoval pětinásobný olympionik a mistr světa a olympijský medailista Roland Gaebler se svoji ženou Nahid. Bronz právem putuje do Švýcarska posádce Martin Rusterholz a Barc Baier.
 
Tornado European Championships 2014 - 25 lodí (9 zemí)
 
1. GRE 7 - Iordanis Paschalidis / Konstantinos Trigonis - 1,1,1,1,1,4,2,1 - 8b
2: GER 1 - Roland Gaebler / N. Gaebler - 2,2,2,4,3,1,1,2 - 13b
3. SUI 228 - Martin Rusterholz / Barc Baier - 3,3,3,2,2,3,5,5 - 21b
———————————————————————————————
4. CZE 686 - David Křížek / Zdeněk Adam - 9,6,5,5,5,2,4,4 - 31b
8. CZE 62 - Zdeněk Pavliš / Jiří Pavliš - 7,13,13,6,8,8,10,10 - 62b
 
FOTO: Martina Barnetová
 
 
 

Alan Kučera – team PR                        

  CK FISCHER Sailing Team              

<pastedGraphic.png>

 

Partneři týmu:

Gold - Cestovní kancelář FISCHER, EDOX (dodavatel časomíry), STAVMONTA, KWS

Silver – ANYWHEREM.A.T. Group, PLZEŇSKÝ KRAJ, MAGIC MARINE, NUTREND

Bronze – Marine4U, Tawan, Yacht Sport Starý, Lipno Servis, Kemp Jestřábí I, Moris Distribution