RS700 - bronz z mistrovství Evropy

V Holandsku se jel vrcholný závod letošní sezóny jachtařských skifů RS700, mistrovství Evropy. Český tým se na tento závod intenzivně připravoval již od března, kdy se závodníci zúčastnili tréninku ve Slovinsku. Následovalo pak soustředění na Lipně, pod vedením britského trenéra a pak několik přípravných závodů. V dějišti šampionátu pak náš tým několik dnů testoval před vlastním závodem. Snaha se nakonec vyplatila a David Křížek přiváží bronz v této technicky extrémně náročné třídě.

Foto: Martina Barnetová

Přáním našich jachtařů byl proměnlivý vítr, tedy jak slabý, tak i silný. Aby podmínky nenechaly vyniknout jen určitému typu závodníků. To se ale nestalo. Již od prvního dne závodu vál silnější vítr 14 - 17 uzlů, který v průběhu dalších dnů zesílil v nárazech až na 28 uzlů. Úvodní rozjížďku jel skvěle Milan Hájek, který ale ztratil vedení jen těsně před cílem. Smůlu si pak vybral ještě několikrát. V jedné z rozjížděk jej dokonce naboural lucemburský závodník a Milan pak musel odstoupit z rozjížďky pro technický defekt.

Silný vítr přinášel řadu překvapení. David Křížek neměl na vysoké a těžké britské závodníky, co se týče rychlosti šanci, ale dokázal i v extrémních podmínkách udržet loď stěžněm vzhůru a tak se v průběhu rozjížděk posouval postupně kupředu. Po dvou závodních dnech byl stále na těsném 4. místě. Poslední den regaty panoval silný vítr, který ale hodně pulzoval a měnil svůj směr. To byla šance pro naše jachtaře zvyklé z domácích vod, na nečekané změny. Skvěle jezdil Milan Hájek, který dojezdy 2, 4 a především suverénním vítězstvím v poslední rozjížďce, poskočil na celkové 5. místo. David Křížek vedl úvodní rozjížďku, ale neudržel nervy na uzdě a během jednoho z manévrů se převrátil. I tak se dokázal vrátit do závodu a dokončil na 6. místě. Pak už ale nezaváhal a dojezdy 2 a 3 si vybojoval historicky první českou medaili v této náročné lodní třídě.

A jak hodnotí závod sám medailista David Křížek? “Bylo to drama až do posledních metrů. Měl jsem náskok, ale chyběla mi rychlost a tak jsem ztrácel. Je nesmírně těžké bojovat proti rychlejším soupeřům. Kdyby foukal slabý vítr, karty by se obrátily. O to větší mám z výsledku radost. Jsem potlučený, ale stálo to za to. Díky mé manželce Lucii za skvělé rodinné zázemí. Dlouho jsme se teď neviděli a moc se na ni a na syna těším. Také díky Milanovi Hájkovi, který je mým skvělým sparing partnerem a soupeřem. Každý trénink s ním je na ostří nože a vím, že když jej dokáži předjet, pak mohu porazit kohokoliv. A samozřejmě díky sponzorům (STAVMONTA, KWS, EDOX) a všem fandům a podporovatelům.”

Nyní bude mít David Křížek krátké volno a pak už zahájí přípravu na mistrovství Evropy katamaránů, které se pojede koncem července v německém Travemünde.

RS700 European Championship 2014

1. GBR S. Letten - 3,3,3,2,5,2,1,1,2 - 14b
2. GBR I. Nolan - 1,1,2,3,7,3,4,6,5 - 19b
3. CZE D. Křížek - 2,6,6,4,2,6,6,2,3 - 25b

-------------------------------------------------------

5.   CZE M. Hájek - 10,5,9,7,4,DNC,2,4,1 - 32b
    

10. CZE J. Košvica - 7,10,13,DNC,9,9,7,10,12 - 64b
    

15. CZE R. Dlouhý - 15,15,16,11,15,DNC,13,12,DNC - 97b