FLYING PHANTOM - světová série ITA

Vrcholným závodem světové série foilujících katamaránů Flying Phantom byl dle očekávání Foiling Week na Lago di Garda. Horké letní počasí a velmi silný vítr. Takové panovaly podmínky, téměř po celou dobu regaty. Český tým MASTERLAN - David Křížek a Milan Harmáček si vedl skvěle a obsadil celkové 6. místo. Ve vloženém 25 mil dlouhém závodě pak tým vybojoval dokonce bronz ve své kategorii.
Regata byla ale i přes velká bezpečnostní opatření poznamenána nepříjemnou kolizí letící lodě GC32, s monackým princem na palubě, s fotografickým člunem, který se jim připletl do cesty.

Flying Phantom World Series - Malcesine ITA 2016
Ještě před startem první rozjížďky se rozfoukal velmi silný odpolední vítr, který za nedlouho doplnily i poměrně vysoké vlny. Tým MASTERLAN - David Křížek a Milan Harmáček vlétli do závodu naplno a ve druhé rozjížďce zaznamenali dokonce nejlepší start z celé vyrovnané flotily. Smůla provázela naopak tým z Německa, který v plné rychlosti v letu nad vodou, zachytil křídlem na kormidle o provaz od halzovací bóje. Jejich loď se zastavila na místě, zvedla se zádí do výšky a oba jachtaři byli katapultování daleko před loď. Když loď dopadla zpět na vodní hladinu, ukázalo se, že má zlomený stěžeň a navíc i zlomené kormidlo. Kosatník si ještě obnovil zranění z minulého měsíce, kdy měl zlomené nártní kůstky.
Druhý den závodu opět hodně foukalo, ale naší posádce se start příliš nepovedl. Navíc byl u bóje vytlačen britským týmem proti vlně. Katamarán se vznesl vysoko nad vodu a při dopadu se utrhla hrazda s kosatníkem Milanem Harmáčkem. Ten rázem zůstal plavat asi 200 metrů za lodí. Naštěstí tam nejel nikdo ze soupeřů. Tým ale přišel o dvě rozjížďky a cenné body. Po opravě a návratu do závodu skončil v jedné z rozjížděk dokonce na 3. místě.
Třetí den se jel otevřený long distance závod, ve kterém startovaly všechny foilující stroje najednou, tedy jak velké GC32, tak katamarány Flying Phantom, řada speciálů, jednoposádkové WASZP a Moth, ale také foilující windsurfy a kitesurfy. Vítr postupně velmi zeslábl a lodě se od hladiny odpoutaly pouze na zadní vítr z Malcesine směrem k Riva del Garda. Tým MASTERLAN si vedl skvěle a obsadil ze 76 lodí skvělé 10. místo a 3. místo ve své skupině.

Foiling Week Long Distance Race -  Malcesine - Lago di Garda - 76 lodí

  1. NED - GC32 - Orange Racing - L. Lenne
  2. SUI - GC32 - Team Tilt - A. Psarofaghis (G. Ashby)
  3. SWE - GC32 - Gunvor Sailing - F. Bruni (I. Percy)

    10. CZE - Flying Phantom - D. Křížek / M. Harmáček

Pořadí ve třídě Flying Phantom - 11 lodí

  1. GBR - T. Thipps / J. Cook
  2. SUI - H. Fedrigucci / A. Vigill
  3. CZE - D. Křížek / M. Harmáček

Poslední den regaty světové série se startovalo na ranní vítr a našim se vůbec nedařilo. Nakonec se jim ale podařilo udržet bodový náskok a celkově jim patří 6. místo, což je jednoznačně nejlepší umístění v celé sérii. “Byl to úžasný, ale občas velmi divoký závod. Jsem rád, že se nám podařilo zrychlit na startech a také na kurzech proti větru a v obratech. Naší slabinou zůstávají zadní kurzy, na které se zaměříme v letní přípravě. Je dobré, že jsme nic nezničili a kromě pár šrámů zůstali zdraví. V těsných soubojích v rychlostech kolem 50 km/h to bylo mnohdy na hraně. Hodně nás tíží zpráva od člena našeho týmu Zdeňka Adama, který se zranil minulý měsíc během přípravy na regatu Bol d’Or ve Švýcarsku. V brzké době mu bude odoperováno koleno a jak se zdá, tak bude muset skončit s jeho největší vášní, kterou byly extrémní horské běhy. Myslíme na něj a doufáme, že se brzo vrátí na vodu,” řekl po závodě kormidelník týmu MASTERLAN David Křížek.

Flying Phantom World Series - Malcesine - Lago di Garda - 11 lodí

  1. GBR - DMS - A. Walsh / R. Peacock - 1,1,1,3,1,2,1,3,6,1 - 11b
  2. FRA - SOL. EN PELETON - B. Lammotte / D. Fanouillere - 2,4,3,2,2,1,2,2,1,5 - 17b
  3. GBR - TEAM BLACK - T. Orpin / L. Crawford - 3,2,4,4,5,4,6,1,2,4 - 24b

     6.   CZE - MASTERLAN - D. Křížek / M. Harmáček - 6,6,7,DNF,DNS,7,3,8,8,3 - 48b