4. místo v Mitropa Trophy

Na Lipně se David Křížek zúčastnil dalšího mezinárodního závodu ledních jachet třídy DN. Na startu Mitropa Trophy se sešlo 30 závodníků z Rakouska, Maďarska, Švýcarska, Německa a České republiky. David si na začátečníka vedl skvěle a nakonec skončil na výborném 4. místě a jako 2. z domácích závodníků. V jedné z rozjížděk, která byla nakonec zrušena kvůli špatné viditelnosti, dokonce po jednom kole vedl. Zdá se, že si na novou adrenalinovou třídu rychle zvyká.

Snad každá jachtařská třída má své legendy. Mezi ty z okruhu ledních jachtařů, jednoznačně patří Holanďan Wim Van Acker. Ten byl celých 17 let ve vedení mezinárodní asociace IDNIYRA. Zasloužil se o organizaci mistrovství světa, když propojil severoamerické sdružení s tím evropským. Sám byl majitelem velkých železáren a díky výrobě kvalitních oceli dodával řadu bruslí pro závodníky. Byl velkým fandou tohoto sportu a sponzoroval i některé regaty v tehdejším východním bloku. Když v roce 2003 tragicky zahynul, zbyla po něm trofej a nenaplněný sen. Vždy si přál uspořádat středoevropský pohár, Mitropa Trophy, na kterém by závodili jachtaři z Rakouska, Maďarska a České republiky. Pohár byl nalezen a myšlenka oprášena. Již vloni se měl u nás na Lipně konat první ročník tohoto mezinárodního závodu, ale podmínky to tehdy nedovolily. Letošní ročník však byl příznivější.

Od pátku 7. února na Lipně v YC Mulda (Kemp Jestřábí) trénovala početná skupina závodníků. Během něho došlo ke kolizi dvou ledních jachet. Jedna se rozletěla na kusy, padl stěžeň, uletěl nosník a jedna z bruslí z kvalitní oceli, zůstala ohnutá o 50°. Druhá loď utrpěla také značné šrámy, ale do závodu byla díky velké snaze technika Vojty Komárka připravena. Oba závodníci naštěstí zůstali bez zranění.

Na vlastní závod přijelo 30 závodníků z Rakouska, Německa, Maďarska, Švýcarska a České republiky. Role hlavního rozhodčího se ujal mladý, ale již velmi zkušený Václav Brabec. V sobotu 8. února byly podmínky naprosto ideální, ale díky počáteční nepřízni větru se podařilo odjet pouze jednu rozjížďku. Večer byla pro závodníky v pensionu Daniela nachystána slavnostní večeře, kde se společně diskutovalo a tužilo mezinárodní přátelství, přesně v duchu Van Ackera.

V neděli 9. února se podařily odjet 3 rozjížďky, ale s případnou další se to již nedařilo. Dvakrát bylo vše zrušeno kvůli slábnoucímu větru a jednou kvůli příchodu sněžení, které významně snížilo viditelnost na trati a ta se stala pro rychle jezdící lední jachtaře nebezpečnou.

Nakonec se historicky první vítězem Mitropa Trophy stal Peter Muennich o pouhý 1 bod před dalším Rakušanem Helmuthem Romanerem. Třetí skončil první z Čechů Vladislav Ptašnik. Závod se skvěle vydařil a obří trofej putuje do Rakouska. Tam by se také měl jet příští ročník Mitropa Trophy.