FLYING PHANTOM - světová série SUI

Český jachtařský tým MASTERLAN vyrazil na sérii závodů do Švýcarska na Ženevské jezero. V plánu bylo odjet 3 prestižní regaty. Nakonec z toho byla jen účast ve světové sérii foilujících katamaránů Flying Phantom. Jachtařskou misi přerušilo zranění.

Flying Phantom World Series Genéva SUI 2016
Po několika denním tréninku se tým MASTERLAN chystal na účast v regatě Genéva - Rolle - Genéva. Měla to být především příprava na největší a nejprestižnější jezerní závod Bol d’Or, kterým posádka chtěla završit sérii závodů na Ženevském jezeře. Vítr ale nebyl příznivý a tak se tým raději rozhodl věnovat tréninku před nadcházejícím světovým pohárem. Ten byl odstartován následující den, tedy 5. června. Na startu se sešlo 13 lodí ze 6 zemí (SUI, FRA, CZE, USA, NED, GBR), včetně MASTERLAN týmu - David Křížek a Milan Harmáček. České posádce se vydařila hned úvodní a bohužel jediná větrná rozjížďka, ve které dojela na skvělém 3. místě. V dalších 4 rozjížďkách byl vítr slabší a týmu už se výsledkově nedařilo. Druhý den se odjely dvě rozjížďky v tak slabém větru, že se jezdilo stále s genakrem, tedy i na stoupačky. Poslední den pak nefoukalo vůbec.
“Úvod byl dobrý. Podařený start na bočák a polovina zaďáku bez genakru a po halze hned s genakrem do brány. Tam se nám sice zamotal výtah a ztratili jsme několik pozic, ale díky stabilnímu foilu na stoupačku jsme ztrátu stáhli zpět a dopluli na 3. místě. Ve slabém větru se nám pak už nedařilo. Dělali jsme taktické chyby a neměli jsme moc rychlosti. Od 4. místa nás dělilo pouhých 7 bodů. Závod byl nesmírně vyrovnaný a my jsme skončili na horší straně balíku, ale z regaty mám dobrý pocit. Učíme se nový jachting. Je spíš motokros na lodích, ale hrozně nás to baví. Navíc se mi nikdy nestalo, abych vytáhl genakr před startem a stáhl jej až po dvou kolech po průjezdu cílem,” řekl kormidelník týmu MASTERLAN David Křížek.

Flying Phantom World Series - Genéve SUI - 13 lodí

  1. GBR - DMS - A. Walsh / R. Peacock - 1,1,1,1,4 - 4b
  2. FRA - SOLIDAIRE EN PELETON - B. Lammotte - 6,1,4,1,3 - 9b
  3. SUI - TEAM TILT - K. Jonsson / G. Siegwart - 4,4,2,2,1 - 9b

    10. CZE - MASTERLAN - D. Křížek / M. Harmáček - 3,5,7,5,10 - 20b

Po skončení závodu světové série přijel do Ženevy kosatník Zdeněk Adam, který měl pro regatu Bol d’Or nahradit Milana Harmáčka. Po důkladné technické přípravě se konečně dostavil i silnější vítr a tým tvrdě trénoval manévry pro nadcházející regatu. Vše vypadalo velmi dobře a rychlost foilujícího katamaránu několikrát překročila hranici 26 uzlů. Pak ale došlo ke zranění Zdeňka Adama, který si během jednoho z manévrů pochroumal koleno. Na řadu přišlo ledování a klid do druhého dne. Koleno bylo ale stále více oteklé a byl konec nadějí. Následovala rozborka lodě a přesun na ortopedii do České republiky.

Tým MASTERLAN má nyní kratší pauzu, kterou se pokusí využít k dokončení jednání s potencionálními partnery. Další závod světové série pak čeká tým začátkem července na Lago di Garda v Malcesine v rámci regaty Foiling Week.