FLYING PHANTOM - Lipno Marathon

Na Lipenské přehradě se jel již 16. ročník závodu Lipno Marathon. Předpověď počasí nebyla příliš příznivá, ale nakonec se přes to v 10 hodin odstartovalo. Ihned se startovním výstřelem šel do čela katamarán Flying Phantom, tedy David Křížek a Milan Harmáček, kterým se podařilo těsně před startovním výstřelem vyletět na foily a rychle získávali náskok. Hned za Frymburkem si ale najeli příliš k pravému břehu a do čela se dostal Zdeněk Pavliš a Jiří Pavliš a Milan Chlebna a Polda Smuda oba na katamaránech Tornado. K trojici se pak přidal ještě Thomson 830 týmu HEBE Zdeňka Sünderhaufa. Posádky sváděly velké souboje, ale otočnou bóji u Radslavi s přehledem točili první bratři Pavlišové.
Úsek zpět byl plný změn pořadí na vedoucím postu. Nakonec se odpoutalo opět Tornado bratří Pavlišů, následované Křížkem a Harmáčkem na Phantomu. To vše trvalo až těsně před cíl, kde se vedení ujal Thomson 830 (Zdeněk Sünderhauf, Vojta Komárek, Milan Tomek, Petr Fiala, Zdeněk Jakoubek a Adam Plhoň), který tím vybojoval i zasloužené vítězství v Lipno Marathonu 2016. Na 2. místě doluli bratři Pavlišové na Tornadu a na 3. místě Křížek s Harmáčkem na Phantomu. Těm se u Frymburku utrhlo ovládání jednoho z foilů, ale na výsledek to nejspíš nemělo výrazný vliv.

Flying Phantom na 16. ročníku Lipno Marathonu

 

Lipno Marathon 2016 - 42 lodí

  1. T 830 - Z. Sünderhauf / HEBE IV
  2. Tornado - Z. Pavliš / J. Pavliš
  3. Flying Phantom - D. Křížek / M. Harmáček

V neděli pak závodila flotila katamaránů před Loděnicí Lipno. Podmínky byly nesmírně tvrdé a poryvový vítr, který se hodně točil, dosahoval v nárazech síly až přes 30 uzlů. Jízda tak byla nesmírně divoká a minimálně 6 katamaránů se postupně převrátilo. Nechyběla ani proskočená hlavní plachta a několik dalších defektů. Nakonec se odjely 2 rozjížďky, ale v závěru bylo na vodě už jen pár statečných. Jednoznačné vítězství ve třídě Tornado vybojovala posádka Zdeněk Pavliš a Jiří Pavliš. Ve třídě Catamaran Open pak zvítězili David Křížek a Milan Harmáček na katamaránu Flying Phantom.

Lipno Marathon - Pohár ČR

Catamaran Open - 7 lodí

 

  1. D. Křížek / M. Harmáček - 1,3,1,DNS - 5b
  2. V. Ptašnik / J. Ptašnik - 5,5,2,1 - 8b
  3. M. Vacula / V. Hendrych - 3,1,DNF,DNS - 12b